Dobro došli na zvanični sajt GWD Srbija!

Kako da ublažite bolove u grlu i smirite kašalj

Svako od nas je barem nekad imao problema sa kašljem i bolovima u grlu. Postoji mnogo prirodnih lekova za ublažavanje kašlja. Navešćemo neke, a vi izaberite šta vam najviše prija.

 

Ispiranje grla fiziološkim rastvorom

 

Ispiranje se vrši tako što se mala količina rastvora grgori, a zatim ispljune. Ukoliko nemate fiziološki rastvor, možete ga sami napraviti. U 250ml vode dodajte kašičicu soli, prokuvajte i kad se ohladi, ispirajte grlo na svakih sat vremena, a možetete i češće.

 

Čaj od aleve paprike

 

U lončić stavite čaj od limuna i nane, limunov sok, kašiku meda i malo aleve paprike i kuvajte dok ne provri. Kad se malo prohladi, popijte dok je toplo.

 

 

Čaj sa rakijom

 

U skuvani čaj od kamilice, zelenog, limunovog čaja, meda, limunovog soka i đumbira dodajte malo rakije. To će vam smanjiti bolove u grlu i smanjiti upalu.

 

Komovu rakiju takođe možete staviti i kao oblogu oko vrata.

 

Limun i med

 

Pomešajte 250ml vode, 2 kašike meda, 2 kašike limunovog soka i kašika smeđeg šećera (po želji) i stavite da provri. Popijte toplo.

 

 

Obloga za grlo od kamilice

 

Skuvajte čaj od suvih cvetova kamilice, pa u njega potpoite pamučnu tkaninu ili peškir. Kada se malo ohladi, stavite tkaninu na grlo i uvijte je i držite je dok se ne ohladi. Kada se ohladi, ponovite postupak.

 

Napitak sa cimetom i mlekom

 

Pomešajte 2 prstohvata sode bikarbone, pola kašike cimeta i 1 kašiku šećera, pa u tu smesu dodajte mleko. Stavite na ringlu i sve vreme mešajte. Na kraju dodajte malo meda i popijste topao napitak.

 

Inhalacija

 

Inhalacija pomaže da pročistimo disajne puteve i oslobodim grlo od sekreta koji se sliva i stvara tegobe. Prokuvajte 3 šolje vode, pa u nju stavite kesice čaja od kamilice i limuna i malo svežeg đumbira. Kad se prohladi, nagnite se preko posude i preko glave stavite peškir. Udišite nekoliko minuta paru i to najbolje pred odlazak na spavanje.