Dobro došli na zvanični sajt GWD Srbija!

Kako pripremiti godži bobice

Godži bobice možete pomešati sa jogurtom i dodati žitarice koje želite i da tako napravite zdra obrok koji će vas zahvaljujući svom lekovitom svojstvu zaštititi od gripa i prehlade.

 

Od godži bobica možete da napravite i sok koji je dobra zaštita od sunca. Potopite 2 kašike godži bobica u 3dl vode i ostavite da odstoji sat vremena, a zatim stavite u blender. Dodajte đumbir, sok od pola limuna i malo bagremovog meda. Dobro izmiksajte i po želji dodajte led.

 

Džem se pravi od 5 kašika godži bobica, voda, 1 kašičica soka od limuna, 1 kašika zaslađivača, 1 kašičica algi agar agar i 2 kašičice neke voćne arome. Stavite godži bobice u lončić i prelijte vodom i dodajte zaslađivač. Nakon toga dodajte alge i mešajte desetak minuta na srednjoj temperaturi, a po potrebi dosipajte vodi da ne bi zagorelo. Džem je gotov kada bobice nabubre. Sipajte džem u staklene tegle i držite u frižideru.

 

 

Godži bobice su bogate antioksidansima od kojih su najznačajniji vitamin C, E i vitamini B kompleksa, beta karoten, germanijum, koji ima antikancerogeno dejstvo, cink i zeakstin, koji je dobar za zdravlje očiju. Ove bobice sadrže i 19 aminokiselina i esencijalnih masnih kiselina i proteine. Zatim, sadrže supstance koje regulišu krvni pritisak i funkciju srca, umiruju nervni sistem i pomažu boljem radu jetre. Stimulišu koštanu srž da proizvodi više crvenih krvnih zrnaca, te tako smanjuju rizik od nastanka anemije i jetru štite od toksičnih supstanci.

 

Godži bobice sprečavaju nastanak virusnih i bakterijskih infekcija i leukemije, mogu da pomognu i u snižavanju lošeg holesterola i u lečenju prostate, zahvaljujući beta-sitosterolu koji sadrže. Ove bobice štite od dijabetesa, a dobre su i za lečenje urinarnih infekcija. Kod muškaraca mogu da poboljšaju kvalitet spermatozoida, a kod žena mogu pozitivno da utiču na plodnost.