Dobro došli na zvanični sajt GWD Srbija!

Wellness metode za otklanjanje stresa u različitim kulturama

Ovi wellness tretmani predstavljaju metode za otklanjanje stresa u različitim kulturama.

 

Rusija – sauna

Dnevni izleti u banje su jedna od najstarijih ruskih tradicija. Oni imaju veliki broj radnih sati i visok nivo stresa kao nacija. Ovaj ritual je odlična pauza u toku dana. Vrela para ima brojne prednosti kao što su čišćenje kože i pružanje borbe protiv raznoraznih bolesti. Sam protokol posete sauni ima katarzično dejstvo za ljude koji se na taj način zbližavaju i komuniciraju. Ukoliko ne možete baš često da priuštite saunu svakako pokušajte sa toplim tuširanjem ili kupkom i razmišljajte o nečemu što vas smiruje.
 

Tajland – masaža

Posetu toj zemlji i ne možete zamisli bez dobre masaže. To može biti izuzetno upečatljivo iskustvo za vas jer njihovi maseri koriste kolena, laktove i stopala kako bi vas postavili u pozicije nalik jogi. Drevna forma tajlandske masaže počinje meditacijom koja je veliko psihičko otpuštanje stresa i mentalno i fizičko oslobađanje.
 

Kina – Či Gong

Sa korenima u kineskoj medicini on predstavlja skup koordinisanih položaja tela, tehnika disanja i meditacije. Koristi se u duhovne svrhe, u poboljšavanju zdravlja i u lekovite svrhe. Cilj Či Gonga je da se izbalansira “či“ u telu i umu i negovanje životne energije. Svako za sebe treba da iskusi okrepljujuće dejstvo disanjem u talasima. Stavite jednu ruku na donji stomak, a drugu na grudi. Udahnite i fokusirajte se da vazduhom ispunite donji abdomen, zatim punite deo oko rebara i na kraju pluća. Dok izdišete lagano se krećite unazad. Prvo praznite grudi, rebra pa stomak. Radite ovo pet minuta kako biste bili smireni i fokusirani.

 

Turska – hamam

Svi znamo divan osećaj kada se potopimo u toplu kupku, a Turci ovo rade stotinama godina unazad. Tursko kupatilo je varijacija rimskog kupatila i ruskih banja. Povezan je sa ritualom čišćenja, isključivanja iz dnevnih briga i misli i usko je povezano sa drevnim grčkim i rimskim tradicijama kupanja. Sve počinje opuštanjem u Toploj sobi u kojoj se vazduh zagreva i podstiče znojenje. Zatim prelazite u Vruću sobu nakon koje sledi kupanje u hladnoj vodi. Nakon celokupnog kupanja i masaže vreme je za Sobu za hlađenje u kojoj se opuštate.

 

 

Rumunija- kupanje u blatu

Kupke u blatu su poznati tretmani u ovoj zemlji naročito blizu jezera Techirghiol. Akumulacija soli u vodi nakon povezivanja jezera sa morem stvarajući hiperslano okruženje. Opustićete se, a blato će vam izvući toksine iz organizma.
 

Amerika – ledene kupke

Ovo je tek skoro postala praksa za sportiste, ali u Americi, a naročito u blizini Masačuseca postoji tradicija skakanja u ledenu vodu od 1903. godine. Osim što sanira sportske povrede, ledena kupka skuplja krvne sudove, smanjuje otoke i izbacuje otpadne materije iz sistena. Osvežava nervni sistem i odmah će vas probuditi.

 

Izvor: BizLife