Dobro došli na zvanični sajt GWD Srbija!

Zmajevo voće - pitaja

Roze boja ovog voća teško može da prođe neprimećeno na rafovima prodavnica. Reč je o niskokaloričnom voću sa antiejdžing efektom sa visokim nivoom vitamina C, fosforom, kalcijumom i karotenom. Utiče na smanjenje holesterola i regulaciju šećera.

 

Pitaja je titulu supernamice ponela još 2013. Godine, a u spisima iz prošlosti nalazi se legenda po kojoj ko pojede pitaju, postaje snažan poput mitskog bića koje bljuje vatru. Pitaja je plod kaktusa, raste noću, a opada čim grane sunce. Cveta nekoliko puta godišnje. Potiče iz Meksika, a gaji se i u jugoistočnoj Aziji, naročito na Tajlandu.

 

Kora ovog voća je ružičasta i debela, a unitrašnjost bela ili ružičasta sa sitnim crnim semenkama, kao kod kivija. Kiselkastog je ukusa. Plod je težak između 150 i 600g.

 

Nutricionisti navode da one koje potiču iz Azije, uglavnom imaju belu, mesnatu, jestivu unutrašnjost i manju nutritivnu vrednost, nego li one sa crvenim jezgrom, koje najčešće rastu na području Centralne Amerike. Plod pitaje najčešće se preseče na pola i mekani untrušanji deo se izvadi. Pored toga, zmajevo voće može da se jede kašičicom direktno iz polutke. Neretko se jezgro pitaje seče na kockice i koristi za različite salate. Meso ove voćke može da se iscedi u sok i popije.

 

Pitaja je veoma hranljiva. Ima visok sadržaj vode, a mali procenat šećera i masnoća. Poseduje karoten, koji povoljno utiče na zdravlje očiju. Sadrži vlakna, koja smanjuju masnoće i regulišu probavu u organizmu. Proteini koje pitaja sadrži pogodni su za poboljšanje metabolizma, dok velika količina kalcijuma pozitivno utiče na kosti i zube. Vitamini B2 i B1 doprinose tome da čovek izgubi aptetit, što mu pomaže u nameri da se oslobodi viška kilograma. Zmajeva voćka bogata je i vitaminom B3, koji je značajan za izgled kože. Pitaja je sačinjena i od vitamina C, koji doprinosi opštem imunitetu tela. Za pomoć u formiranju tkiva, značajan je fosfor, koji je takođe jedan od sastavnih delova pitajinog jezgra. Poznato je da ima svojstva afrodizijaka, te da poboljšava potenciju.

 

Ako ga izblendate sa mangom i kivijem i listićima nane, dobićete lep šejk koji se pije na Tajlandu.