Dobro došli na zvanični sajt GWD Srbija!

Vraćamo se prirodnim materijalima

Arhitekta iz Banjaluke, Ognjen Šukalo, napravio je staklenik od prirodnih materijala, u čijoj unutrašnjosti i na krovu rastu razne biljke, a uskoro planira da gradi kuće od slame i gline.

 

Život u prirodnim objektima je ekološki prihvatljiviji, zdraviji i jeftiniji. Slama, u kombinaciji sa zemljom je prirodni izolator, te tako  štiti od vrućine i greje od hladnoće.

 


"Ideje o ovom objektu su počele da se vrte negde 2009. ili 2010. godine. Prosto sam bio oduševljen činjenicom da može na tako fin i lagan način da se gradi, bez ogromne i kompleksne mašinerije i učešća u silnim industrijskim procesima za koje nam je rečeno da su obavezni kada se gradi. Ipak može da se gradi bez betona i opeke, a da istovremeno to bude nešto što zadovoljava većinu standarda za pristojne male objekte", objašnjava Šukalo. To oduševljenje i mogućnosti koje pružaju jednostavni materijali podstakli su ga da i sam proba da izgradi jedan takav objekat.

 

Objekat je nastao korišćenjem mnogo različitih tehnika i pristupa. Korišćena je balirana slama kao strukturni noseći materijal, bez skeletnih elemenata i stubova koji su sakriveni u slami.

 

U stakleniku je sada dvadesetak-tridesetak sadnica, a plan ovog arhitekte je da se intenzivnije bavi građenjem objekata od prirodnih materijala i raznim oblicima održive poljoprivrede i održivog upravljanja prostorom.

 

Ono što može da predstavlja manjkavost ovog objekta jeste što je unutra mali prostor iako spolja izgleda veliko, zbog površine balirane slame. Sa druge strane, ipak, deblji zidovi imaju dobru termoizolaciju.

 

Prednosti ovog objekta su brojne. Najznačajnija je ta što je materijal zdrav, pouzdan i prijatan. Troškovi gradnje su manji. Najskuplje od toga je drvo, a kamen, slama i glina su veoma jeftini.

 

Zidovi od slame su u skladu sa standardima protivpožarne zaštite i kako je reč o baliranoj slami, koja je veoma sabijena, a i malter ih veoma štiti. Malter takođe sprečava i ulazak životinja u slamu.

 Voda može da bude neprijatelj ovim objektima, tako da je potrebno sprečiti ulazak kiše, curenje instalacija i izabrati lokacija koja neće biti plavnjena kišama.Videćemo kakva je budućnost ovih objekata.