Dobro došli na zvanični sajt GWD Srbija!

Prošetajte ili vežbajte na Bežanijskoj kosi

Naselje Bežanijska kosa je jedna je od najvećih padina u Beogradu i jedino uzvišenje na opštini Novi Beograd. Bežanijsku kosu odlikuju zgrade napravljene od fasadne cigle i velelepne vile, a poznata je i po čistom vazduhu i vidikovcu sa kog se pruža fantastičan pogled na ostatak grada.

 

 

U blizini je sportsko-rekreativni centar "11. april", ali i tereni koji pripadaju Studentskom gradu koji su pogodni za treniranje.

 

Jedno od najlepših mesta u ovom kraju jeste vidikovac. Na Bežanijskoj kosi postoji veliko strujanje vazduha, zbog toga je vazduh uvek čist i nema smoga, te ne čudi št je ranije bilo u planu da se tu napravi vidikovac.

 

Bežanijska kosa dobila je naziv po starom naselju Bežanija, dok kosa predstavlja tip zemljišta - uzvišenje sa ravnicom odozgo. Bežanija je ime dobila 1512. godine kada je 35 srpskih porodica koje su tu živele, nakon pada srpske srednjevekovne države, prešlo (prebeglo) preko Save u Srem, odnosno tadašnju Ugarsku.

 

 

Iako je malo poznato, Bežanijska kosa jednom godišnje postane stecište najboljih bmx i mauntinbajk vozača iz cele Srbije. U šumi nedaleko od sportskih terena napravljeni su “step-up dirt jump” zemljani doskok za izvođenje trikova na biciklama. Tu se održava veliko takmičenje koje okuplja vozače iz cele zemlje.