Dobro došli na zvanični sajt GWD Srbija!

Malteks ili ekstrakt ječmenog slada

Malteks ili ekstrakt ječmenog slada je prirodni zaslađivač i proizvod koji se dobija od zrna ječma u posebnom tehnološkom postupku proizvodnje. Malteks je dobio naziv jer malt na engleskom znači slad. U ovom proizvodu su sasvim sačuvani kvalitetni sastojci koji se nalaze u ječmu. Predstavlja dobar i što je najvažnije zdraviji alternativni zaslađivač. Kupuje se u prodavnicama zdrave hrane, a pakuje se u teglice. Cena mu je otprilike kao cena meda. Malteks najviše po gustini, a i po boji podseća na med, alo je ukus nešto drugačiji.

 

Kako se koristi malteks

 

Malteks se može upotrebiti kao i drugi zaslađivači. Npr. razmuti se kašičica malteksa u čaju ili limunadi. Malteks nije sladak kao šećer, ali otprilike dve kašike malteksa menjaju kašiku šećera.

Ukus podseća pomalo na crno ili bezalkoholno pivo, što je logično zato što se prave od iste osnovne sirovine, ječma. Malteks se može koristiti i u proizvodnji piva.

Može da se koristi za pripremu kolača. Dalje, može da se koristi kao namaz i da se jede namazan na hleb.

 

 

Za šta se preporučuje malteks

 

Malteks se posebno preporučuje u ishrani dece, sportista, trudnica i rekovalescenata. Kada se malteks koristi u ishrani beba i dece, treba se konsultovati sa pedijatrom od kog uzrasta početi. Dijabetičari bi takođe trebalo da konsultuju svog lekara oko upotrebe ovog zaslađivača iako su skokovi šećera u krvi manji pri upotrebi malteksa nego belog šećera.

 

Malteks daje energiju, pa je dobar posle napornih treninga ili fizičkog rada zahvaljujući odličnom sastavu minerala: natrijum, kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum i gvožđe. Sadrži vitamine B kompleksa, vitamin A i vitamin E. Što se šećera tiče, sadrži maltozu, fruktozu, glukozu i više šećere.