Dobro došli na zvanični sajt GWD Srbija!

Hrana za dobro raspoloženje

Recept ruskog doktora dr Alekseja Kovaljkova za dobro raspoloženje sastoji se od samo četiri namirnice koje uglavnom imamo kod kuće.

 

Kaša od ovsenih pahuljica. Svako jutro počnite sa ovsenim pahuljicama sa mlekom u koje ste dodali jednu kašičicu meda. Ovsene pahuljice predstavljaju veoma hranljiv i kvalitetan obrok i njihova nutritivna vrednost je veoma velika. Samo 100g ovsenih pahuljica sadrži 280mg kalijuma. 5mg gvožđa i 3mg cinka, a u malim količinama sadrže i magnezijum i kalcijum. Osim minerala, 100g ovsenih pahuljica sadrži i oko 55g ugljenih hidrata, 15g proteina, 10g vlakana, 5g masti, 2,5g glutamina, 1,5g arginina i još mnogo hranljivih materija. Ovsene pahuljice su niskokalorične, pa 100g ovsenih pahuljica sadrži oko 300 kalorija. Ovsene pahuljice ne sadrže gluten, pa ih mogu konzumirati i osobe koje su na njega alergične.

 

 

 

Sveža paprika, a naročito žuta popravlja raspoloženje. Paprike smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja, a zbog vitamina B6 i folne kiseline preporučuje za prevenciju ateroskleroze i srčanih oboljenja koja su nastala kao posledica dijabetesa. Vitamin B i folna kiselina snižavaju nivo homocisteina, koji može da dovede do oštećenja krvnih sudova, a time i do povećanog rizika od srčanog i moždanog udara. Paprika, takođe, obezbeđuje i dovoljno hranljivih vlakana koja pomažu u snižavanju nivoa holesterola.

 

Crvena paprika sadrži likopen, karotenoid koji snižava rizik od raka prostrate, grlića materice, bešike i pankreasa. Vitamin C, beta-karotin i folna kiselina smanjuju rizik od raka debelog creva. Crvena paprika je bogata beta-kriptoksantinom, narandžasto-crvenim karotenoidom koji u značajnoj meri smanjuje rizik od raka pluća. Paprike su bogate vitaminom A, a hrana bogata ovim vitaminom blagotvorno deluje na zdravlje pluća. Paprike štite oči od razvoja katarakte, verovatno zbog sadržaja vitamina C i beta-karotina. Crvena paprika sadrži fitonutrijente lutein i zeaksantin, koji štite oči. Zbog visokog sadražaja vitamina paprike jačaju imunitet. Sastojak kapsaicin, kojim obiluju ljute paprike i papričice štiti od raka prostate i pluća.

 

Banana. Za bolje raspoloženje dovoljno je pojesti pola banane dnevno.  Nutricionistički gledano, to je veoma vredan plod. Sadrži puno vitamina i minerala, od kojih je dobro spomenuti fosfor, mangan, magnezijum, kalijum, vitamin A, B6, folnu kiselinu i vitamin C.

 

Crno vino. Čaša dobrog crnog vina je preporučljiva za podizanje raspoloženja. Umereno konzumiranje crnog vina smanjuje rizik od srčanog udara.Vino štiti i od pojave raka. Naime, žene koje svakodnevno piju vino imaju 42 odsto manje šansi da obole od raka dojke, dok muškarci koji popiju četiri čaše nedeljno smanjuju opasnost od razvoja raka prostate, želuca i debelog creva. Kanadski istraživači su otkrili da osobe koje povremeno piju vino imaju 13 odsto manje šansi da obole od dijabetesa. Osteporoza, od koje često pate starije osobe, može se takođe efikasno preduprediti redovnim unosom čašice žestokog pića. Crno vino je efikasno i u borbi protiv prehlade. Jedna čaša belog vina dovoljna je da suzbije sve simptome i smanji za 88 odsto šanse od ponovne prehlade.

 

 

 

Deo o paprici preuzet sa: http://dijetaplus.com/paprika-i-zdravlje-kalorije-vitamini-minerali/.