Dobro došli na zvanični sajt GWD Srbija!

Recepti za biljna mleka

U poslednje vreme često čujemo kako su biljna mleka daleko zdravija, hranljivija i ukusnija od bilo kojeg mleka životinjskog porekla. Za kravlje, kozije i ostala životinjska mleka govori se da nanose štetu vašem organizmu tako što crpe kalcijum iz kostiju, ova mleka doprinose jačanju i vaših kostiju i celokupnog organizma. Za razliku od životinjskih mleka čije hranljive materije naš organizam može da apsorbuje samo do 25%, hranljivi sastojci iz biljnih mleka mogu da se apsorbuju u potpunosti. Ovi napici predstavljaju namirnice koje rado konzumiraju ljudi svih uzrasta, a posebno su popularni među decom. U ovom tekstu nećemo iznositi stavove za ili protiv mleka životinjskog porekla već ćemo samo sa vama podeliti recepte za biljna mleka.

 

Mleko od susama

Sastojci:

1 šolja susama
4 šolje vode i meda po zelji

Priprema:
Susam sa malo vode samleti u blenderu, a onda postepeno dodavati preostalu vodu. Po ukusu i želji dodati malo vanile, meda, malteksa ili suvog voca ili banane.

 

Mleko od badema

Sastojci:
1 šolja badema
4 šolja hladne vode
1 kašika nerfinisanog ulja
1 kašika malteksa

Priprema:
U malo vode koja vri staviti badem na svega 10 sekundi. Izvaditi ih i ostaviti da stoje 2-3 minuta. Ocediti i skinuti im ljusku. Pomešati bademe sa preostalim sastojcima i samleti ih u blenderu 1-2 minuta. Mleku se može dodati malo cimeta ili samlevene vanile po želji.

 

 

Pirinčano mleko

Sastojci:
1 šoljica integralnog pirinca
10 šoljica vode

Priprema:
Staviti sastojke u lonac, poklopiti i kada proključa, smanjiti temperaturu na 45 stepeni i kuvati još pola sata. Nakon kuvanja smesu ohladiti pa procediti kroz gazu. Mleko se moze zasladiti medom, malteksom.

 

Kokosovo mleko

Sastojci:
200g kokosa ili kokosovog brasna
pola litre vode
1 kašičica meda

Priprema:
U vodu sipati kokosovo brašno i ostaviti ga da odstoji jedan sat. Smesu sipati u blender i izmiksati. Procediti kroz gazu i zasladiti medom.

 

 

Mleko od oraha

Sastojci:
4 šolje vode
1 šolja oraha

Priprema:
Orahe staviti u blender i prvo sa malo vode izmiksati, a onda dodati preostalu tečnost i obraditi u blenderu 2 minuta. Zasladiti po želji.

 

Mleko od pšenice

Sastojci:

1 šolja klica psenice
4 šolje vode
pola šolje suvog grozđa odstojalog u vodi

Priprema:
Samleti u blenderu pšenične klice sa vodom 2 minuta pa procediti kroz gustu cediljku. Vratiti u blender, dodati suvo grozđe pa izmiksati. Po ukusu zasladiti medom.

 

Sojino mleko

Sastojci:
– 1 šolja soje
– 4 urme
– 2 supene kašike meda ili agave sirupa
– 2 štapića vanile
– 400ml vode

Priprema:
Soju oprati utri vode i potopiti 12 sati u vodi. Nakon toga sve sastojke staviti u blender i blendati 1 minut. Procediti kroz gazu. Sve što ostane na gazi koristiti za razne druge šejkove navedene u ovoj knjizi. Mleko može stajati 3 dana u frižideru.

 

 

Mleko od indijskog oraha

Sastojci:
– 1 šolja sirovog indijskog oraha ili bilo kog drugog
– malo cimeta po želji
– zaslađivači po želji (urme, med ili agave sirup)
– 400ml šolje vode

Priprema:
Indiski orah oprati u tri vode i potopiti 2 sata u vodi. Nakon toga sve sastojke staviti u blender i blendati 1 minut. Procediti kroz gazu. Sve što ostane na gazi koristiti za razne
druge šej kove navedene u ovoj knjizi. Mleko može stajati 3 dana u frižideru.

 

 

„Čokoladno“ mleko

Sastojci:
– 1 šolja oraha ili badema
– 2 supene kašike agave sirupa
– 4 urme
– 3 supene kašike mlevenog rogača
– 1 štapić vanile
– 250 ml vode

Priprema:
Orahe oprati u tri vode i potopiti 2 sata u vodi. Nakon toga sve sastojke staviti u blender i blendati 1 minut. Procediti kroz gazu. Sve što ostane na gazi koristiti za razne druge šej kove navedene u ovoj knjizi. Mleko može stajati 3 dana u frižideru.

 

Mleko od banana

Sastojci:
– 2 zamrznute banane
– 1 šolja vode
– 5 urmi
– 1/2 supene kašike cimeta

Priprema:
Sve sastojke staviti u blender i blendati 1 minut