Dobro došli na zvanični sajt GWD Srbija!

Da li znamo šta se nalazi u hrani koju jedemo?

Da li zaista znamo šta se sve nalazi u hrani koju jedemo? Hajde da sagledamo koje nam prednosti pruža organska hrana.

 

 

Poznato je da mnogi proizvođači hrane, u cilju postizanja što većih prinosa, a samim tim i novčanih prihoda, upotrebljavaju veliki broj pesticida opasnih po zdravlje. Npr. jabuka proizvedena na taj način divno izgleda ali čak i nakon pranja, u sebi može imati i više od 30 različitih pesticida.

 

Od Drugog svetskog rata do danas kvalitet hrane je definitivno na daleko nižem nivou. Tako na primer, nivo vitamina C u današnjem voću nije isti kao što je bio pre 60 godina. Ne treba zaboraviti da su razna hormonska sredstva i antibiotici koji se daju životinjama namenjenim za ishranu ljudi, takođe, veoma štetni po zdravlje.

 

Pesticidi i druge hemijske supstance dovode se u vezu sa mnogim bolestima kao sto su rak, Alzhaimer, alergija, gojaznost... Uz unos otrova u organizam sasvim je normalno očekivati razne reakcije u telu.

 

Sve to je dovoljan razlog da moramo biti informisani o prednostima organske hrane.

 

Organska hrana proizvodi se na ekološki čistom i zdravom zemljištu, u čistom okruženju i bez upotrebe hemijskih sredstava. Samo tako proizvedena hrana moze se nazvati zdravom hranom i pružiti nam ono što je našem organizmu potrebno za normalno i zdravo funkcionisanje. Ne tako davno bilo je besmisleno uopšte i pričati o tome jer druge hrane nije ni bilo. Zato ni danas ne smemo zaboraviti šta nam priprema priroda a šta čovek u hemijskim laboratorijama.

 

Poznato je da organski proizvedena hrana sadrži i do 50% više hranljivih materija, vitamina i minerala. Osim toga ukus i miris kvalitetne i zdrave organske hrane se bitno razlikuje od veštački proizvedene, to je ono što stariju populaciju podseća na mladost, a svima nama pruža potpuno uživanje.

 

Zato ukoliko brinete o svom zdravlju i zdravlju svoje porodice, opredelite se za organsku hranu, a kada se jednom naviknete na nju vise se nikada nećete vratiti na masovno proizvedeno i nezdravo voće, povrće i meso bez pravog ukusa. Naravno da ćete u početku naići na probleme vazane za dostupnost i cenu organske hrane. Međutim, ukoliko se malo potrudite na pijacama i u obližnjim selima i te kako se mogu naći kvalitetni, sveži i mirišljavi proizvodi majke prirode. I ne zaboravite da ce vam nas pošten i namučen seljak zbog toga biti duboko zahvalan.


Dok su zdravstvene prednosti nebrojive.

 

Preuzeto i prilagođeno sa: http://www.priroda-leci-sve.com