Dobro došli na zvanični sajt GWD Srbija!

"Ko na srcu ima feler, navek mora jesti celer"

U doba Homera celer je bio simbol lepote i veselja. Francuzi su ga hvalili uzrečicom: "Ne treba se plašiti mukotrpnog puta do Rima zbog - ljubavi i celera.", a u našem narodu postoji izreka: "Ko na srcu ima feler, navek mora jesti celer".

 

Celer-Apium graveolens nije samo poznato i omiljeno povrće, već je i važna lekovita biljka. Istočna medicina ga opisuje kao gorkoslatko, vlažno i rashladno sredstvo i zbog toga, kao komponenta ravnoteže, ide uz vruća, začinjena jela. Cela biljka je blago stimulativna, hranljiva i jača oslabeli organizam. U prošlosti se celer gajio kao povrće za zimu i početak proleća; zbog svojih antitoksičnih osobina korišćen je kao lek za čišćenje i jačanje posle zimskog opuštanja i neaktivnosti. U Francuskoj se homeopatski ekstrakt semena veoma mnogo koristi za oslobađanje zadržane mokraće.

 

 

Korisni sastojci: eterična ulja, glikozidi, furanokumarini, flavonoidi.

 

Dejstvo: antireumatik, sedativ, karminativ, antiseptik mokraćnih puteva, povećava izlučivanje mokraćne kiseline, smanjuje krvni pritisak, verovatno ima i blago fungicidno dejstvo.


Seme celera se koristi uglavnom kao diuretik; pomaže odstranjivanje otrova iz organizma i zato je pogodno, naročito kod gihta gde se kristali mokraćne kiseline talože u zglobovima, i kod artritisa. Malo je gorko i deluje kao blagi digestiv (sredstvo za podsticanje varenja). Sakuplja se u drugoj godini, pošto biljka precveta.

 

Eterično ulje se dobija iz semena, ima jače terapeutsko dejstvo i zato ga treba koristiti veoma pažljivo. Za kupke se u lavor vode dodaje 15 kapi ulja. Za masažu se koristi prema sledećem receptu: 5-10 kapi ulja od celera razrediti u 20 ml bademovog ili suncokretovog ulja i time masirati bolne artritične zglobove.

 

Stabljika ima ista lekovita svojstva kao i ostali delovi biljke, samo u manjem obimu. Korišćenje svežih stabljika celera podstiče laktaciju posle porođaja. Mada je divlji celer delotvorniji, mogu se koristiti i pitome sorte.

 

Koren
Tinktura: U prošlosti se koristila pre svega kao diuretik kod visokog krvnog pritiska i poremećaja organa za lučenje; zatim kao sastojak lekova za artritis ili lekova za stimulaciju i pročišćavanje bubrega.

 

Sok dobijen od cele sveže biljke (od semena, korena, stabljike i listova) pijte kod upale zglobova ili mokraćnih puteva (npr. kod reumatičnog artritisa, cistitisa ili uretitisa), kao i kod celokupne slabosti i nervne iscrpljenosti organizima.

 

Upozorenje
• Bergapten u semenu može dovesti do povećane fotosenzibilnosti, pa stoga tokom jasnog sunčanog vremena ne treba eterično ulje primenjivati spolja.
• Ulje i velike količine semena mogu delovati kao uterotonikum, pa ih stoga treba izbegavati u trudnoći.
• Nemojte kupovati seme određeno za sađenje, jer je često tretirano fungicidima.

 

 Prilagođeno sa: http://www.dijetaizdravlje.com/lekovito-bilje/celer-lekovitost/