Dobro došli na zvanični sajt GWD Srbija!

Suvo voće za hladne dane

Sušeno voće je bogato gvožđem, vitaminima, enzimima, biljnim vlaknima i ugljenim hidratima. Za razliku od svežeg voća, suvo voće ima koncentrovani šećer i kalorije, koje ostaju kada voda ispari, tako da suvo voće treba jesti u manjim količinama. Preporuka je da se jede jedna činijica dnevno. Pored toga što daje organizmu dovoljno šećera, suvo voće daje i energiju, minerale i kalcijum, pozitivno utiče na rad probavnog sistema, lako je svarljivo i dobar je “čistač” krvi. Suvo voće je dostupno tokom cele godine.

Navešćemo nekoliko podataka o hranljivoj vrednostima i koristima koje najpoznatije i najdostupnije suvo voće na našim prostorima ima.

 


Suvo grožđe ima veliku hranljivu vrednost, odlično je kada ste umorni i preopterećeni, ubrzava oporavak od pojedinih bolesti, kao što je na primer konstipacija, i bolesti sistema za varenje, a dobar je i aktivator seksualnih nagona.Suve smokve obiluju mileralima - kalijumom, kalcijumom, gvožđem. Najdelotvotnije su kada dođe do zatvora i protiv bakterija u sistemu za varenje. Narodni lek koji preporučujemo je: 150g suvih smokvi potopiti u vodu uveče, a onda ih ujutru pojesti, a vodu popiti, i to pre doručka!Urme su bogate glukozom i fruktozom, što ih čini veoma hranljivim. Narodni lek za jačanje vitalne funkcije srca glasi – samlevene urme potopiti u vodu u kojoj su ranije prenoćile i u slast pojesti! Urme su odličan prirodni lek protiv mamurluka.


 

Suve šljive su bogate mineralima kalcijumom, magnezijumom, kalijumom i gvožđem. Takođe obiluje biljnim vlaknima, vitaminima C, E, K i onima iz B-grupe, kao i beta-karotenom, koji štiti ćelije od slobodnih radikala.