Dobro došli na zvanični sajt GWD Srbija!

Osmi mart - Međunarodni dan žena

Danas je 8. mart, Međunarodni dan žena, dan koji je posvećen ženama i obeležava se svake godine na ovaj datum. Nastao je kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

 

Kao međunarodni dan žena, osmi mart (po prvi put tačno određeni datum), prihvaćen je 1917. godine. Ujedinjene nacije su od 1975. godine, koju su proglasile za Međunarodnu godinu žena i službeno počele obeležavati Međunarodni dan žena. U međuvremenu su uvedene institucije kao što su trudničko bolovanje, ograničenje rada žena u trećoj (noćnoj) smeni, ista plata za isti rad, pravo glasa i mnoge druge. Obično se proslavlja darivanjem žena cvećem.

 

 

U nekim zemljama Osmi mart je zvanični praznik i tada je neradni dan: Afganistan, Angola, Jermenija, Azerbejdžan, Belorusija, Burkina Faso, Kambodža, Kina (samo za žene), Kuba, Gruzija, Gvinea Bisau, Eritrea, Kazahstan, Kirgistan, Laos, Makedonija (samo za žene), Madagaskar (samo za žene), Moldavija, Mongolija, Nepal, Rusija, Tadžikistan, Turmekistan, Uganda, Ukrajina, Uzbekistan, Vijetnam i Zambija.

 

U nekim državama, kao što su Kamerun, Hrvatska, Rumunija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Srbija, Bugarska i Čile, ovaj dan nije zvanični praznik na državnom nivou, ali se obeležava. Na ovaj dan običaj je da muškarci ženama – prijateljicama, majkama, suprugama, devojkama, ćerkama, kolegama itd. Poklanjaju cveće i simbolične sitne poklone. U Bugarskoj i Rumuniji npr. na Osmi mart se gleda kao na Dan majki, tako da deca daju svojim mamama i bakama poklone.

 

U Italiji muškarci daruju žene žutim mimozama, u Rusiji i Albaniji mimozama i čokoladom. U mnogim državama, među kojima je i Srbija, običaj je da se daruje cveće. Ponekad žene dobijaju poklone od svojih poslodavaca. Deca u školama i vrtićima nose poklone svojimvaspitačicama, učiteljicama ili nastavnicama. U Portugalu i Italiji grupe žena proslavljaju 8. mart na “ženskim” večerama i zabavama.

 

I do danas se u mnogim zemljama nastavila borba za prava žena, tako da se na današnji dan organizuju razni protesti.