Dobro došli na zvanični sajt GWD Srbija!

Korporativni velnes trendovi za 2017. godinu

Velike su šanse da imate kolege, članove porodice ili prijatelje čije su novogodišnje odluke vezane za zdravlje i velnes. Izgleda da su i odluke vaše kompanije za 2017. iste. Korporacijski velnes je napredovao poslednjih godina. To više nije “hir”, već su kompanije svesne da moraju da rade na tome kako bi ostale u toku i konkurentne.

 

 

Jedan od načina jeste fleksibilnije radno vreme. Kompanije se još uvek bore sa tim kako da obezbede zaposlenima isto. Pokazalo se da su zaposleni sa fleksibilnijim rasporedom zadovoljniji poslom i manje odsutni. Jedna sprovedena studija je pokazala da su zaposleni sa fleksibilnijim radnim vremenom mnogo odmorniji, a samim tim i zdraviji. Kako primeniti ovo? Za početak, rad od kuće postao je jako popularan među modernijim kompanijama. Postaje evidentno da velnes nije samo fizicko zdravlje, vec ceo spektar mentalne higijene. Edukacije zaposlenih vezano za mentalnu higijenu i finansijsku pismenost i obezbeđivanje resursa moze jako da utice na mentalno stanje zaposlenih. Takođe stres menadžment edukacije su aktuelne među firmama jer stres utiče ne samo na mentalno vec i fizičko zdravlje. Moderni velnes programi se fokusiraju na stvaranje i promovisanje kulture velnesa. Zdravo radno okruženje je izazov stvoriti jer je potreban trud poslodavaca kao i zaposlenih.

 

Zaposleni ne treba da se osećaju zarobljeno u svojim kancelarijama. Zato firme treba da obezbede zdravije fizičko radno okruženje u vidu teretane na poslu, sastanaka u šetnji i radnih stolova za kojima se stoji. Takođe podsticanje zaposlenih da ne idu liftom i ukidanje automata za grickalice i piće treba da budu deo sticanja zdravijih navika. Tehnologije imaju bitan udeo u velnesu zaposlenih. Podsticanje zaposlenih da nose sprave koje mere velnes je takođe deo velnesa u korporacijama. Tehnologija je takođe jako bitna kod rada od kuće za šta su neophodni moderni portali kako bi umrežili zaposlene. Takođe velnes portali koji bi omogućili zaposlenima da vode računa o svom zdravlju a da im bude pri vrhovima prstiju i dostupni su sve aktuelniji.

 

Napredni poslodavci su mozda uključili neke, ako ne i sve od ovih trendova. Dok trendovi prolaze i odlaze, velnes ostaje, a zdravlje je ipak najvažnije.