Dobro došli na zvanični sajt GWD Srbija!

Nabaviti kućnog ljubimca - za i protiv

Nabaviti kućnog ljubimca nije laka odluka. Pored toga što su jako zabavni, kućni ljubimci su velika odgovornost. Zahtevaju vreme, razumevanje i dresuru. Ako imate decu, pitanje je kada su ona spremna i kada je pravi trenutak za kućnog ljubimca. Ali uz odgovarajuće pripreme, ovo iskustvo može ići glatko.

 

 

ZA:
 

1.       Bezbednost

 

Ne samo srednji i veliki psi, već i oni manji mogu da upozore vlasnika na opasnost svake vrste lajanjem. Veliki mogu da odbiju provalnike, dok srednji pruzaju bezbednost u kasnonoćnim šetnjama. Mali psi mogu da upozore na neke opasnosti, npr. na požar i curenje gasa.

 

2.       Ljubimci svih vrsta unose ljubav i radost u naše živote. Ljubimci takođe umeju da nas smire i da nam ulepšaju dan.

 

3.       Vlasnici pasa mogu da nauče važne životne lekcije, naročito najmlađi. Dresiranjem ljubimca možete raditi na svom strpljenju, dok odgovarajuća briga o ljubimcima može vašu decu da nauči razumevanju i nežnosti.

 

4.       Jos jedan pozitivan razlog jeste empatija. Veći ljubimci saosećaju kada smo neraspoloženi i kada imamo loš dan. Umiljati ljubimac kome je stalo do vas i koji ce se maziti sa vama je izvanredan način da se oraspoložite.

 

5.       Imati ljubimca je odličan način da održavate mentalnu higijenu. Pokazalo se da ljubimci pomažu kod raznih mentalnih poremecaja, od post traumatskog stresnog poremećaja, preko depresije, do stresa i anksioznosti. U Americi su uvedeni psi koji idu uz vlasnika svuda, kao što je slucaj sa slepima,  zatim kao vid stres menadžmenta.

 

6.       Ako se odlučite za usvajanje ljubimaca iz prihvatilišta, bićete uvek svesni da ste spasili život. Takođe, oslobodili biste mesto u drugačije preopterećenim prihvatilištima. Ljubimci iz prihvatlišta su najčešće pitomi i dresirani. Mnogi vlasnici koji su usvojili ljubimca kažu da su ljubimci radosni i zahvalni kada ih neko usvoji.

 

PROTIV:

 

1.       Nabaviti ljubimca je automatski povećana odgovornost. Ljubimci su kao mala deca, oslanjaju se na vas skoro za sve. Ne samo to već i ako tek treba da ga dresirate, ljubimac neće razumeti vašu ljutnju ako uradi nešto pogrešno. Ako ste neko sa prebukiranim rasporedom, a sumnjate da će vaša deca preuzeti odgovornost, možda je najbolje da počnete od malog ljubimca kao sto je hrčak ili miš.

 

2.       Može da vas iznenadi alergija na ljubimce. Bez bzira na to da li ste ranije ispoljavali simptome, svako naredno izlaganje alergenu moze da izazove sve burniju reakciju. Tako da provođenje ograničenog vremena sa ljubimcima u prošlosti nije dokaz da niste alergični. Možda bi za početak bilo najbolje da čuvate prijateljima ljubimca ili volontirate u nekom prihvatilištu kako biste proverili da li imate alergiju.

 

3.       Treba razmotriti potrebe svih ukućana pre nego sto se odlučite na ovaj korak. Agresivne životinje kao sto su zmije ili teritorijalni ljubimci mozda i nisu najbolja odluka za porodice sa manjom decom ili uopšte.

 

 

4.       Pre nego što nabavite ljubimca razmotrite troškove, naročito veterinarske. Ljubimci kao što su psi i mačke zahtevaju redovne vakcinacije. One koje borave napolju stvaraju još veće troškove. Čak i ako ne dođe ni do kakve povrede, troškovi veterinara mogu biti veći nego što očekujete.

 

5.       Već je spomenuto da su ljubimci kao mala deca. Jedan od razloga jeste što morate da čistite za njima, uključujući izmet.

 

6.       Imajte u vidu da ako dovedete ljubimca kući da ćete nekada morati da se prilagođavate njihovom rasporedu. Mačke su po prirodi noćne životinje tako da će vam smetati kada budete želeli da spavate. S druge strane psi i ptice mogu praviti buku noću.

 

Treba razmotriti i uzeti sve ovo u obzir pre nego što se odlučite na ovaj korak.