Dobro došli na zvanični sajt GWD Srbija!

Kako da na zanimljiv način podstaknete decu da peru zube?

Ionako vam je sigurno teško da ubacite decu uveče u krevet, samo vam još fali dodatni stres oko pranja zuba. Stvaranje dobrih navika oko održavanja zuba od malih nogu je neophodno, ali to svakako nije jedan od lakih zadataka za roditelje. Ali, tamo gde postoji volja, nađe se i način, tako da ako probate nekoliko ovih kreativnih ideja i pronađete taktiku koja radi, budite sigurni da ćete imati dete sa predivnim zdravim osmehom.

 

 

Zašto je važno prati bebi zube?

 

Bebini zubi su mlečni, poispadaće, tako da karijes nije mnogo bitan? Pogrešno.

 

Karijes na zubima je bolan kod dece, kao i kod odraslih. Ono što je još gore, ako se karijes razvija u ustima deteta, može imati negativne posledice na zdravlje zuba vašeg deteta i uopšte na zdravlje. Bolesni zubi deteta znače bolesni zubi odraslog čoveka.

 

Ako su desni i mesta na kojim arastu zubi zdrave i neoštećene, to će pozitivno uticati na zube odrasle osobe. Kada rastu zubi deteta, a naročito kutnjaci, važno je da imaju pravilan raspored je rod njihovog položaja zavisi i oblik lica vašeg deteta. Nepravilan položaj zuba predstavlja noćnu moru za roditelje jer deca moraju da nose protezu za zube. Zato se treba truditi da se uradi sve preventivno kako bi se izbegle nepotrebne komplikacije.

 

Kako da podstaknem dete da redovno pere zube?

 

Shvatli ste zašto je važno održavati oralnu higijenu dece. Daćemo vam nekoliko saveta kako da to postane rutina.

 

Dajte dobar primer

 

Primetili ste sigurno kako dečaci zadivljeno posmatraju tate prilikom brijanja ili devojčice mame dok čiste lice ili se šminkaju. Isto tako deca oduševljeno posmatraju i roditelje dok peru zube. Trudite se da deca vide sve, od pranja zuba, preko jezika do masaže desni. Na kraju se zadovoljno osmehnite da dete vidi kako su vam čisti i beli zubi nakon pranja.

 

Dozvolite deci da vežbaju na drugima

 

Ovo može biti malo neprijatno za vas, ali je vredno truda, verujte. Umesto da pokušavate da naterate dete da otvori usta, otvorite vi svoja i dajte detetu svoju četkicu da vama opere zube. Pravite se da uživate čak i ako to nije istina. Postoje i lutke na kojima dete može da uči da pere zube ili uzmite jednostavno igračke koje voli i “perite” im zube.

 

Nagradite dete za pranje zuba

 

Ako nemate, odštampajte kalendar za 2017. Kupite stikere za koje ste sigurni da će ih dete voleti. Za svako pranje zuba dajte detetu stiker i dozvolite mu da zalepi na kalendar kao oznaku da je uspešno opralo zube tog dana. Nemojte pokazivati sve stikere odjednom. Neka se iznenadi svaki put.

 

Napravite od toga igru

 

Npr. recite detetu da napadate šećerne bube četkicom za zube i pastom. Dete neka bude superheroj koji će da ubija bube trljanjem. Potrudite se da perete zubiće barem 2 minuta.

 

Igrajte i perite zube

 

Pustite neku pesmu na telefonu koja traje 2 minuta i u ritmu perite zube. Imate i razne aplikacije za android telefone, potražite nešto što najviše odgovara vašem detetu.

 

Dozvolite im da se uključe u pranje zuba

 

Poznate su vam situacije kada dete hoće sve da radi samo, pa tako uzme da pije vodu prvi put iz čaše i prospe celu čašu po sebi. Dalje dete jede samo, pa je više po stolu, majci i podu nego što pojede ili samo bira šta će da obuče, pa izabere pidžamu na dan kada je fotografisanje u vrtiću. Ali, dete kroz ove pokušaje uči i osamostaljuje se. Ne možete mu sve braniti. Isto je i sa pranjem zuba. Dajte detetu da samo pronađe pastu za zube i četkicu, da samo stavi pastu i nakon pranja vrati na mesto. Tako vežba motoriku, ali i stiče samostalnost i nezavisnost.

 

Probajte različite paste za zube

 

Postoje razne paste za zube. Za decu se uglavnom koriste tzv. paste za vežbanje. To su paste za zube bez fluora koje deca mogu slobodno da progutaju. Kad nauče da ispljunu pastu id a ne gutaju, koriste se paste sa fluorom. Paste su različitih ukusa i često su u zanimljivom pakovanju, sa omiljenim crtanim junacima dece.