Dobro došli na zvanični sajt GWD Srbija!

Termo-mineralne vode u Australiji

Ljudi su bušili zemlju u nadi da će se obogatiti tako što će naći naftu ili gas.

 

Charles Davidson je imao drugačiju zamisao. Izgradio je biznis od 25 miliona dolara otkrivši termo-mineralne izvore na Mornington poluostrvu.

 

Poluostrvski izvori su sada jedna od najposećenijih atrakcija u regionu.

 

Trenutak slučajnog otkrivanja

 

“Ležao sam u izvoru u Japanu”, Davidson kaze, “bio sam u Japanu na sastanku povodom Azijsko-pacifičke saradnjekada mi je sinula misao: ‘Ovo je fenomenalno, zašto mi u Australiji nemamo ovako nesšto?’ Bila je to ta senzacija, ta uzvišena povezanost osećaja opuštenosti.”

 

Ispijajući svoj zeleni čaj, nadgledajući poluostrvske izvore, Davidson opisuje kako je počeo da posećuje izvore po Japanu i došao do otkrovenja. Sedamdesetih godina prošlog veka viktorijanska vlada je testirala bušotine, a rezultati su ’93. završili na stolu u ambasadi u Tokiju gde je Davidson radio ’97. i slučajno saznao da ima termomineralnih voda na poluostrvu Mornington. Bila je to slučajnost, a zatim je pratio svoju strast.

 

Davidson je sa svojim bratom uložio u posao, ali je njegov brat preminuo 2015. Počeli su poprilično malo, ali je biznis sve više rastao. Bilo je teško na početku jer banke nisu znale kako da vrednuju posed, ali i dalje ne znaju iako svaki put nadmaše budžet. Ono što banke znaju, jeste da broj posetilaca raste svake godine. “Godišnje obrnemo 25 miliona, ali dajte mi 10 godina i biće 100”, kaže Davidson. Već rade na tome da objekat može odjednom da primi duplo više od sadašnjih 300 posetilaca.

 

Davidson je radio istraživanja po svetu i nije iznenađen svojim uspehom. Takođe je stavio akcenat na pristupačnost cena boravka. “To je industrija u kojoj treba da izvučete po malo od mnogo ljudi”, kaze on.

 

Dok su termo-mineralni izvori dobro uspostavljeni objekti u zemljama kao što je Japan, u Australiji je to nerazvijen biznis cija je procena zarade 61 i po million godišnje. Ovo je malo u poređenju sa velnes turizmom u Australiji koji donosi 5,3 milijarde zarade, sa 55.650 zaposlenih.

               

Samo na Mornington poluostrvu ima 4.000 potencijalnih megalitara termo-mineralnih voda (ekvivalent od 4.000 olimpijskih bazena). “Potencijal je neverovatan”, kaže Davidson, “mogli bismo da imamo ovo svuda”. Davidson gradi i u Pertu i Novom Zelandu. On smatra da na istom mestu treba izgraditi još 2-3 izvora termo-mineralne vode, zato što je tržište veliko i povoljno je po mentalno i socijalno zdravlje.

 

Istraživanja RMIT univerziteta  4.265 ispitanika su pokazala da je 98 posto ispitanika pokazalo zdravstveno poboljšanje, a 82 posto je pokazalo poboljšan san.