Dobro došli na zvanični sajt GWD Srbija!

Svetski dan velnesa

SVETSKI DAN VELNESA: subota, 10. jun 2017.

 

 

Gradovi, turističke organizacije i hoteli u 100 zemalja obeležavaju ovaj dan sa slobodnom temom treću godinu zaredom: Ohrabruj ljubaznost, zahvalnost, svesnost i sreću!

 

Los Anđeles, Kalifornija – subota, 10. jun, 2017. obeležiće šestu godišnju proslavu Svetskog dana velnesa i treći put da se ovaj poseban dan slavi po celom svetu. Sa mantrom “Jedan dan može da promeni ceo život”, osnivač GWD, Belgin Aksoy Berkin, koja je preživela rak, inspirisala je međunarodnu mrežu od preko 85 ambasadora Svetskog dana velnesa, 3 savetnika i 21 oseobe koje daju podršku, da organizuju komplementarne velnes događaje na preko 4000 lokacija u 100 zemalja ove godine. Ideja gospođe Berkin od samog početka jeste da velnes nije luksuz vec urođeno pravo svakog pojedinca i vredno radi na tome da događaji Svetskog dana velnesa nikada ne postanu komercijalni vec da su besplatni i otvoreni za javnost.

 

Jednostavne ali efektne roze palice Svetskog dana velnesa na kojima pise: “Kažem da velnesu” postale su sinonim za ovaj dan i manifest GWD je jednostavan i jasan: 1. Šetaj sat vremena. 2. Pij više vode. 3. Ne koristi plastične flaše. 4. Jedi zdravu hranu. 5. Uradi dobro delo. 6. Imaj porodičnu večeru sa svojim voljenima. 7. Spavaj u 10 uveče. Dodatno, poseban fokus ovogodišnje proslave jeste da se ohrabri ljubaznost, zahvalnost, svesnost i sreća! I na kraju, lokacije ce ohrabrivati prisutne da probaju detoks od tehnologije, gde ce na dva sata ostaviti tehnologiju po strani.

 

Komplementarne velnes aktivnosti – kao sto su zumba, joga, pilates, ples, balet, planinarenje, radionice vezane za ishranu, dijeta, zdrava hrana i sreća, terapije kao što su disanje, smejanje, umetnost i svesnost i časovi lepote – biće organizovani po celom svetu kako bi pomogli milionima da shvate razliku koju jedan dan može da napravi kako bi inspirisao zdravu promenu u svetu. Tražite hešteg #GlobalWellnessDay da biste pratili šta se dešava s jednog kraja sveta na drugi 10. juna.

 

Međunarodne vladine institucije, gradonačelnici i asocijacije okupljaju se da podrže GWD u mestima kao što su Indija, SAD, Kanada, Irska, Nigerija, Meksiko, Kosta Rika, Aruba, Turska, Srbija i Brazil. Kipar se istakao u ovoj areni sa GWD tako sto je organizovao zajednički projekat sa Kiparskom turističkom organizacijom kao i sa vladinim kancelarijama 5 različitih gradova.

 

 

GWD 2016/2017 nagrade:

  • Internacionalna spa asocijacija ove godine nagradila je GWD sa Inovativnom nagradom u kategoriji filantropske inicijative.
  • Global Wellness Summit ove godine nagradila je GWD osnivača, Belgin Aksoy velenes nagradom ženu lidera.
  • Američki spa časopis nagradio je Aksoy sa nagradom za uticajnog spa lidera.
  • Mandarin Oriental Atlanta primio je nagradu Georgia Hotel and Lodging Association za njihov GWD događaj “Svesnost u bašti” održan 11. juna 2016, jog čas i usmerena meditacija sa jednim od Atlantinih vrhunskih instruktora, Elizabeth Rowan, u mirnom i privatnom dvorištu.

 

“Kao GWD porodica uzbuđeni smo što Svetski dan velnesa dobija takvu podršku širom sveta“, kaže Berkin. Naši ambasadori rade tako dobar posao da smo sposobni da proširimo fokus na širenje poruke ljubaznosti, zahvalnosti, svesnosti i sreće, što verujem da se može videti u širokom dijapazonu naših inkluzivnih događaja.Takođe naglasak stavljamo i na sreću i zdravlje dece što nastavlja da mi daje nadu za budućnost.”

 

Berkin ilustruje primerom obeležavanja GWD u sirotištima i domovima za stare na mestima kao što su Tajland, Holandija i Brazil. Takođe je navela da je jedan od njenih dugoročnih ciljeva da Svetski dan velnesa bude na zvaničnom kalendaru Ujedinjenih nacija, s obzirom na to da bi to bilo odlično za događaj kao međunarodnu svest. Nekoliko primera GWD događaja isplaniranih širom sveta za 2017:

 

Tajland – Chiva-Som međunarodno zdravstveno odmaralište će opet uneti svoju velnes uslugu u zajednicu u džungli plemena Karen koji žive na tajlandskoj i granici Mijanmara. Osnovaće partnerstvo sa grupom po imenu Jungle Aid koji obezbeđuju doktore tropske medicine kao i sopstvene zdravstvene savetnike, akupunkturiste, medicinske sestre, fizioterapeute i mnoge druge koji donose hranu, lekove, mreže za komarce, odeću, školski pribor, posteljinu, sapun, itd. nomadskim plemenima. Organizovaće edukativne igre za decu dok seoske žene uče osnove prve pomoći, prirodne kontracepcije i drzaće besplatnu kliniku za one kojima je potrebna briga u selu.

 

Turska – Kucukciftlik park u Istanbulu se sprema za jos jednu masovnu celodnevnu proslavu sa jogom, pilatesom, Zumbom, radionicama i seminarima najbolje prodajućih autora. GWD događaj je ugostio 7000 prošle godine, a planira ih još više ove godine.

 

Rumunija – Daniel Horhogea, veoma poštovana osobau rumunskoj zdravlje i velnes zajednici i dobro poznata osoba za dobrotvorne akcije će trčati maraton koji počinje u Rumuniji 10 dana pre GWD, proći će kroz Bugarsku i konačno stići na istanbulsku proslavu 10. juna.

 

SAD

 

Kalifornija – Imperial Beach – gradonačelnik Serge Dedina pridruziće se menadžmentu Silver Leed-Certified Pier South Resort, članu Marriot-ove Autogram kolekcije, da bi organizovao porodično orijentisanu vožnju biciklom na 5 km na novi Bayshore Bikeway Village, započinjući sa istezanjem inspirisanim jogom, zatim slede fitnes aktivnosti vođene instruktorima i ukusnom i zdravom hranom sa lokalne pijace.

 

Los Anđeles – Velnes ekspert i pisac, Nikki Sharp, učiće helipad jogu u Hotelu Four Seasons Los Angeles na Beverly Hillsu. Nutricionista poznatih Kimberly Snyder vodiće događaj sa zdravim doručkom i Four Seasons će voditi broj drugih aktivnosti u toku dana sa velnes ekspertima Kathy Freston, John Sally, Susan Miller, Tata Harper, Detox Market i Todd Savvas.

 

Florida – Bonita Bay Club u Bonita Springs će se udružiti sa Techno teretanom kako bi davali časove na svojih 18000 kvadratnih stopa fitness centra.

 

Ohio – Lepi javni prostori su rezervisani u centru Cleveland-a za besplatne fitnes časove i događaj se promoviše putem lanca prodavnica i YMCA-a.

 

Izrael – Glavni događaj će se voditi sa širokim dijapazonom velnes aktivnosti u Gordon bazenu za plivanje koji se nalazi na Tel Avivovom renoviranom i lepom šetalistu okruženom visokim palmama i nadgledajući jahte i talase Mediteranskog mora.

 

Francuska – Međunarodni brendovi kao sto su  kompanija francuske luksuzne kozmetike Clarins, kompanija sportske opreme bazirana u Kanadi LOLË, Atout France (Francuska agencija turistickog razvoja), PHYTOMER Spa & Wellness, Sense of WELLNESS Magazine, Cinq Mondes Spa, French Spa Association Spa-A, Thalazur, Thalazur Thalassothérapie & Spa, 9 spa/thalassothérapy, Thalassa sea & Spa, Spa de Beauté Mag, Émotion Spa Mag, Code Beauté Magazine, @bc Spa Gestion, Ahimsa le Spa, Ecole Catherine Sertin, Omnisens Spa, RKF Luxury Linen, Gharieni France, Laboratoires Camylle, Spa La vie est belle, Les Nouvelles Esthétiques – Spa de Beauté, Deep Nature Spa and Wellness,ROSE & PEPPER, Trend Sourcing – svi organizuju GWD dogadjaje 10. juna.

 

Mađarska – U višeslojnom naporu različitih grupa, nekoliko kupatila u Asocijaciji mađarskih termalnih kupatila ponudiće komplementarne događaje; dnevni i nedeljni dogadjaji -- naročito u prirodi – organizovaće banje Hanguest Hotels i Danubius Hotels sa učešćem zdravlje/fitnes klubova i trenera koji pripadaju Međunarodnom velnes institutu i komunikacionom podrškom Mađarske agencije za turizam i Velnes časopisa. Interesantno je to da Mađarska asocijacija za nuticioniste promoviše Smart plate inicijativu koja je paralelna sa GWD-ovim manifestom. I konačno, Madach muzička škola ima svečanu izložbu posvećenu GWD tog vikenda.

 

Holandija – Brojni zdravstveni i velnes profesionalci organizovaće masaže i meditacione sesije, jogu, ples i fitnes vežbe, radionice u oblasti zdrave hrane. Gledajući u budućnost, 4500 studenata HZ University of Applied Sciences’ Vitality i Tourism Management school su rekli da Svetskom danu velnesa organizujući razne velnes aktivnosti na i van kampusa.

 

Brazil – Kurotel banja koja se nalazi u gradu Gramado, jedna od zemljinih omiljenih planinskih destinacija koja ima 6 miiona posetilaca godišnje, šalje svoje profesionalno medicinsko osoblje da priča o sedam koraka manifesta GWD u državnim školama, dečijim asocijacijama i gradskoj skupštini Gramada. Uz punu podršku lokalnog gradonačelnika i gradskih obrazovnih, zdravstvenih i turističkih kancelarija, banja poziva lokalne posetioce i stanovnike da uživaju u širokom dijapazonu velnes sesija cele nedelje od 3. do 10. juna.

 

Italija – Italijanska kompanija za brigu o koži Comfort Zone podstakla je 50 italijanskih banja koje nose njihove produkte da organizuju lokalne događaje i mnoge druge nezavisne velnes centre. Kompanija  takođe pokreće kampanju pod nazivom “Ja održavam lepotu” tog dana da motiviše partnerske banje i frizerske salone da se posvete projektima koji podržavaju pozitivan uticaj na socijalnu, umetničku i prirodnu lepotu.

 

Japan –GWD ambasador je dobio podršku CIDESCO Nippon kao i Nihon Esthetic Association da priđu školama i šire svest o GWD u Japanu.

 

Lideri u ugostiteljskoj i industriji banjskog turizma koji su učestvovali su: Four Seasons Hotels and Resorts,  Fairmont Hotels, Constance Hotels and Resorts, ROYAT, Talise Spa (group of Jumeriah Hotels & Resorts), LUX Hotels & Resorts Group, GRACE Hotels of America, GOCO Spas & GOCO Retreats, Mandarin Oriental Hotel Group, Fairmont, Raffles, SIX SENSES, Marriott Spas, Thalasso & Spa Serge Blanco, Richmond International, St. Regis Punta Mita Resort, SENSE SPA, Kurotel, Divani Apollon Palace, Best Alpine Wellness Hotels, Accor Hotels, WTS International, HILTON, Red Door Spas, OBEROI Spas, Chuan Spas, Shangri-la Bosphorus Istanbul and Swiss Hotel.

 

GWD takođe dobija podršku škola i institucija širom sveta kao sto su: CIDESCO Schools, Thuya Escuela School in Spain, Institute for Integrative Nutrition, Exercise is Medicine, Day Spa Association, SpaFinder Wellness 365, Treatwell, Global Wellness Institute, Global Wellness Summit, Arizona Spa & Wellness Association, Florida Spa Association, International Spa Association (ISPA), Nihon Esthetic Association in Japan, Turkish Heart Foundation, South African Spa Association, Spa – A (Fédération des professionnels du bien-être) and S.P.A.S (Syndicat Professionnel des Activités de SPA), ATOUT France (France Tourism Development Agency).

 

Ambasadori Svetskog dana velnesa organizuju aktivnosti za 10. jun u 100 država širom sveta. Za više informacija kontaktirajte: info@globalwellnessday.org.