Dobro došli na zvanični sajt GWD Srbija!

Da li imate manjak vitamina B12 u organizmu?

Nedostatak vitamina B12 se najčešće dovodi u vezu sa veganskom ili vegetarijanskom ishranom, ali su i oni koji se ne hrane tako, izloženi su riziku od manjka ovog vitamina. Pročitajte koji su simptomi i rizične grupe.

 

Veliki je problem što se teško otkriva manjak ovog vitamaina jer se često pomeša sa drugim zdravstvenim problemima. Simptomi nedostatka vitamina B12 smatraju se posledicom savremenog užurbanog i stresnog načina života. Simptomi su sledeći: umor, slabost mišića, utrnulost i peckanje u šakama i stopalima, problemi sa ravnotežom, žuta koža, otekao jezik, anemija, problemi sa pamćenjem i pažnjom. Dve kategorije ljudi pate od manjka ovog vitamina: oni koji ne unose dovoljno ovog vitamina i oni koji ne mogu da ga apsorbuju.

 

 

Naučnici kažu da se ovaj vitamin nalaze isključivo u namirnicama životinjskog porekla.

 

Alge spirulina i hlorela sadrže supstancu sličnu vitaminu B12, koja ne samo da nije pravi vitamin B12 već i blokira apsorpciju pravog vitamina B12. Dokazano je i to da neke vrste pečuraka mogu da sadrže vitamin B12, u minimalnim količinama, samo oko 3% dnevnih potreba u 100g.

 

Oni koji ne jedu namirnice životinjskog porekla, trebalo bi da povremeno uzimaju vitamin B12.

 

Kako starimo, organizam proizvodi sve manje želudačne kiseline, što smanjuje sposobnost da se apsorbuje vitamin B12. Prema nekim procenama, čak 50% populacije preko 50 gidina može da pati od manjka vitamina B12.

 

Dalje, oni koji redovno konzumiraju alkohol, takođe pate od nedostatka vitamina B12.

 

Oni koji zbog problema sa želucem, te uzimaju lekove koji smanjuju lučenje želudačne kiseline, smanjuju i apsorpciju vitamina B12 jer je ova kiselina neophodna za njegovu apsorpciju. Celijakija i Kronova bolest takođe sprečavaju apsorpciju vitamina B12.

 

Dijabetičari i osobe obolele od nekih autoimunih bolesti, npr. lupusa i Hašimotovog sindroma verovatno će imati problema sa apsorpcijom ovog vitamina i trebalo bi da unose suplemente.

 

Prilagođeno sa: www.zdravahrana.com