Dobro došli na zvanični sajt GWD Srbija!

Koja je razlika između prirodne termalne vode i veštački zagrejane vode iz česme?

Kada se kupamo u termalnoj vodi i uživamo u toploti i bestežinskom stanju osećamo komfor i sreću. Na prvi pogled nije važno da li se kupamo u veštački zagrejanoj vodi iz česme ili kupatilo sa prirodnom termalnom vodom iz dubine zemlje. Dekadama se kupanje u toploj vodi visoko ceni. Stari Rimljani i Grci su još koristili toplu vodu za higijenu i zdravlje.

 

Svakome od nas je poznat osećaj “velnesa kod kuće”. Kupanje u kadi. Ali koje su tačno koristi od prirodne termalne vode ako mi vrlo jednostavno možemo da zagrejemo vodu sa česme? Da pojasnimo: kupanje u prirodnoj termalnoj vodi je potpuno druga priča. Objasnićemo u nastavku karakteristike i sastav prirodne termalne vode, koje se ne mogu naći u vodi sa česme, ili se barem ne mogu naći u značajnoj količini. Međutim, upotreba termalnih voda se mora dozirati i primenjivati u skladu sa zdravstvenim stanjem pojedinca i preporukama lekara.

 

Prirodna pH-vrednost

 

U zavisnosti od porekla prirodne termalne vode, pH-vrednost može biti niska ili visoka.  pH-vrednost vode sa česme je uvek 7. Termalne vode sa pH vrednošću iznad 8,5 mogu imati iste efekte kao alkaline vode koje se koriste za detoksikaciju i čišćenje tela. Termalne vode mogu imati i nisku pH vrednost – 3 ili manje. Ove vode deluju na kožu kao dezinfekciono sredstvo.

 

Hidrogen sulfat ili karbon dioksid

 

Prirodne termalne vode često imaju nizak nivo hydrogen sulfide (H2S). Ova supstanca prodire u kožu brzo i pozitivno deluje kod zapaljenja. Termalne vode bogate sumporom ima opuštajuće, analgetsko i antizapaljensko dejstvo.

 

Termalne vode mogu da sadrže veće količine karbon dioksida (CO2), takođe. Njega isto koža brzo apsorbuje i stimuliše cirkulaciju kože. U terapeutskim tretmanima, kupatila sa karbon dioksidom mogu da pomažu pri snižavanju krvnog pritiska.

 

Voda sa česme ne sadrži hidrogen sulfat, a karbon dioksid sadrži samo u maloj količini. Stoga, možemo da zaključimo da kupanjem u vodi sa česme ne koristimo benefite ovih dveju supstanci.

 

Silicijumska kiselina

 

Za razliku od vode sa česme, prirodne termalne vode uvek sadrže veće količine dragocene silicijumske kiseline. Ova supstanca mineralizuje kožu i tako održava stabilnost odnosa baza-kiselina na koži.

 

Aerosol takođe ima pozitivne efekte na zdravlje  

 

Aerosol se udiše u malim kapljicama kada termalna voda isparava. Sumpor ima dezinfekcioni efekat na respiratorni trakt. Prirodno povećan nivo soli vlaži respiratorni trakt i tako jača odbrambeni system tela. Kupanje u vodi sa česme ne obezbeđuje ove efekte.