Dobro došli na zvanični sajt GWD Srbija!

Nekoliko saveta za čiste i zdrave spavaće sobe

Grinje žive i razmnožavaju se u dušecima, jastucima, tepisima i nameštaju, čineći sobu jednim od najvećih alergijskih prostorija u kući. To je mesto koje treba da bude vaše utočište, a mali uljezi ga uzurpiraju.

 

Saveti Robina Vilsona, dizajnera koji se bavi stvaranjem zdravih kuća.

 

1. Prašina na podovima.  Podovi skupljaju više prašine nego bilo koji deo u sobi. Tepisi i staze zadržavaju prašinu nezavisno od toga koliko često usisavate. Najbolje je da vam podovi budu drveni ili od keramičkih pločica koje često možete da usisavata i brišete. 

 

2. Potrošite malo više novca na dušek. Što jeftiniji dušek, više hemije sadrži. S obzirom na to da provodite mnogo vremena spavajući na tom dušeku svake noći, važno je da priuštite sebi kvalitetan dušek.  

 

3. Antialergijski jastuci su obavezni. Jastuci su plodno tle za grinje, tako da treba uvek da koristite antialergijske jastuke i primenjujte tzv. pravilo trojki: oprati navlaku jastuka (ne jastučnicu), oprati jastuk svaka tri meseca i zameniti jastuk svake tri godine.

 

4. Koristite antialergijske pokrivače za dušeke. Navlake/prekrivači za dušek koji mogu da se peru štite vaš dušek i da produži vek dušeka.

 

5. Izaberite materijale u kojima ćete uživati. Za spavaće sobe je važnije nego za bilo koje druge prostorije da koristite prirodne materijale, poput pamuka, svile i vlakana soje, bambusa i kukuruza.

 

6. Vodite računa o izboru nameštaja za spavaću sobu.  Izbegavajte jeftine ormare jer je velika verovatnoća da su lepljeni toksičnim lepkovima koji isparavaju i zagađuju vam prostor za spavanje.

 

7. Zavese treba da budu jednostavne. “Skupljači prašne” je odličan izraz koji se može primeniti na teške draperije oili zavese koje se retko čiste. Za prozore birajte lake zavese od prirodnih materijala. Ključno je da mogu brzo i lako da se peru.

 

8. Šta vam je na zidovima?  Koristite kvalitetne boje koje je dovoljno premazati u jednom sloju i koje nemaju jak miris.

 

9. Vodite računa šta držite u spavaćoj sobi. Izbegavajte da držite hranu i piće u otvorenim kutijama u sobi. Trebalo bi da da izbegavate da hranu i piće držite u spavaćim sobama. Izbegavjte i knjige da čuvate u spavaćim sobama, naročito stare koje skupljaju prašinu i buđ.

 

10. Vodite računa da ne dobijete krevetne stenice.  Kada se vratite sa putovanja, odmah operate sve i nemojte da držite kofere u sobi jer postoji rizik da se u vašoj sobi nastane krevetne stenice i drugi paraziti koji vole topla mesta blizu ljudi.