Dobro došli na zvanični sajt GWD Srbija!

Obeležite Međunarodni dan pešačenja i Svetski dan čistih ruku 15.10.2016.

Sutra su dva značajna dana za Vašu dobrobit: Međunarodni dan pešačenja i Svetski dan čistih ruku. Iskoristite ih kao povod da sutra prošetate i da se brinete o svom zdravlju.

 

Pešačenje je pogodno za vaše psihičko i fizičko zdravlje. Hodanje je potpuno prirodan i bezbedan vid rekreacije koju možete da izvodite bilo gde i bilo kada, bez dodatne opreme i teretane. Potrebno vam je samo dovoljno vremana i dobra volja. Redovna šetnja poboljšava naše psiho-fizičko stanje, jača svaki mišić u telu, a da pri tom ne izaziva dodatno opterećenje. Osim toga, nakon tridesetominutne šetnje, telo počinje sa lučenjem serotonina i endorfina, hormona sreće i na taj način u velikoj meri umanjuje stres, a znamo da oslobadjanje od stresa blagotvorno deluje i na san.

 

Svima je dobro poznata izreka "Pre i posle jela treba ruke prati, nemoj da te na to opominje mati". Prljave, klicama zagađene ruke su odgovorne za prenošenje uzročnika crevnih, respiratornih, kožnih bolesti, infekcija oka, kao i bolničkih infekcija. Prema poslednjem istraživanju zdravlja stanovni Srbije, 2006. je u našoj zemlji 73,8% odraslih redovno pralo ruke, što je značajan porast u odnosu na 2000. godinu, kada je to činilo 67,4% njih. Najredovnije su to činili odrasli stanovnici do 35 godina starosti, žene, stanovnici gradskih naselja, Beograda i stanovnici iz kategorije najbogatijih. Zarazne bolesti se mogu preneti direktnim kontaktom kada se mikroorganizmi sa obolelog u bliskom kontaktu prenesu na zdravu osobu ili indirektnim, koji se ostvaruje putem zagađenih (kontaminiranih) predmeta (maramice, peškiri, odeća, igračke, telefonski aprati, tastature, pribor za jelo, kvake na vratima, baterije za vodu u toaletima, knjige i slično). U "bolesti prljavih ruku" ubraja se mnoštvo zaraznih oboljenja različitog porekla. Uzročnici "bolesti prljavih ruku" su virusi (hepatitis A - zarazna žutica, poliomijelitis - dečija paraliza, virusni prolivi), bakterije (trbušni tifus, dizenterija), paraziti (amebna dizenterija, enterobijaza). Posebno osetljive uzrasne kategorije su deca koja nemaju razvijene higijenske navike, stari, kao i osobe smeštene u ustanove za mentalno obolele, podsetio je institut u saopštenju.