Dobro došli na zvanični sajt GWD Srbija!

Osam razloga da dete provede napolju sat vremena svakog jesenjeg dana

Pripremite decu za hladno godišnje doba - jesen je vreme kad se organizam prilagođava, a boravak u prirodi važan je iz više razloga.

 

Sa prvim hladnim danima su se ispraznili parkići i utonuli u sivilo vremena. Treba li dečja igra da stane samo zato što je vreme za jaknu?

 

Naravno, nije prijatno da se sedi na hladnim klupicama, klackalicama i toboganima, ali vreme se može provesti aktivnije. Možete da trčite sa decom, šetate, skupljate lišće, kestenje, bacte lišće…

 

Iako je hladno i kraći je dan, mlađa deca idu u vrtiće, starija u školu, ali izdvojte barem sat vremena za napolje. To je idealna priprema za sezonu hladnih dana - boravak na svežem vazduhu daje organizmu priliku da se prilagodi na najbolji mogući način.

 

1. Stiče se jesenji imunitet

 

Pedijatri i svi zdravstveni radnici ističu blagodeti boravka na svežem vazduhu - kretanje detetu omogućava da se nadiše svežeg vazduha koji će zasigurno povoljno uticati na njegove disajne puteve (nosići se brže odčepe, sluznica se ne isušuje kao u toplom, suvom vazduhu što dovodi do zgušnjavanja sluzi), bolje im radi krvotok, a o blagodetima aktivnosti i umora da i ne govorimo.

 

Kašalj se brže smiruje ukoliko dete u pluća unosi svež, a ne suv, ustajali vazduh. Dajte pri tom detetu da se malo poigra, da dotakne tlo, skuplja jesenje plodove s poda (orahe, kestene), razbacuje lišće, jer i sva ta spoljašnja prljavština u sebi ima čitav niz dobrih bakterija (mikrobakterija iz tla i vazduha) koje takođe utiču na podizanje detetovog imuniteta, odnosno stvaranje otpora na brojne bolesti (alergije, dijabetes, multipla skleroza, crevne bolesti).

 

2. Čuva se zdrav vid

 

Znate li da je sve više i više dece kratkovido? Istraživanja su pokazala da je jedan od ključnih činilaca oštećenja vida na daljinu taj što deca sve više i više vremena provode u zatvorenom prostoru pod veštačkim svetlima. Dnevno svetlo na otvorenom pomaže u razvoju vida tako da oči održavaju pravilan rad, koja čuva vid u fokusu. A fokus je napolju ipak drugačiji nego u zatvorenom prostoru.

 

3. Organizam dobija dozu vitamina D

 

Deca svih uzrasta - kao i adolescenti i odrasli - često ne dobijaju dovoljno vitamina D koji pomaže telu da apsorbuje kalcijum, kako bi se sprečile bolesti kostiju, dijabetes i bolesti srca. Sunčeva svetlost je doslovno najbolji lek. Lekari često podstiču decu da se igraju napolju na suncu - a to što je hladno ne znači da je sunce prestalo da deluje na sintezu vitamina D.

 

4. Dete stiče zdravije navike spavanja

 

Ako deca nemaju rutinu spavanja možda je to zato što je njihov „unutarnji" sat, njihov dnevni ritam - isključen! Takvi prirodni ritmovi povezani su sa suncem, a ukoliko dete nije često napolju, njegov organizam jednostavno ne reaguje dovoljno dobro na sučev nadražaj i dnevni ritam svakoga dana. Istraživanja su pokazala da rano jutarnje izlaganje suncu posebno može da pomogne pri sinhronizaciji ciklusa spavanja kod deteta i uopšte njegovog boljeg dnevnog ritma.

 

5. Organizam dobija svežeg vazduha na pretek

 

Možda vi mislite da je vazduh napolju previše zagađen, ali imajte na umu da je najčešće vazduh u zatvorenom prostoru bar 3 do 5 puta zagađeniji.

 

6. Deca imaju pravilnije držanje

 

Deca kod kuće u većini slučajeva sede, a sede mnogo i u vrtiću i školi.

 

Boravak u parku ili šumi, na širokim otvorenim površinama omogućuje im da pravilno razvijaju svoju muskulaturu, ali i mnoge druge stvari: pomažu održavanju dobre gustine kostiju, normalnog krvnog pritiska i smanjuje rizik kraćeg životnog veka.

 

Kad su napolju, deca se skoro uvek kreću ili bar stoje, a studije pokazuju da čak i kad obavljaju iste stvari u kući i napolju, tela su im uvek mobilnija napolju.

 

7. Deci se poboljšava pažnja

 

Nekoliko studija pokazalo je da nadražaji na otvorenom pomažu kod poremećaja pažnje i hiperaktivnosti i umanjuju simptome. Svakodnevna šetnja, pa makar i kratka, kroz zelenu okolinu na sve nas deluje smirujuće, pa ne čudi što je tako i kod hiperaktivne dece.

 

8. Smanjuje se stres kod dece

 

Kumulativno delovanje igre, produženog raspona pažnje i smirenja u prirodi imaju za rezultat smanjenje stresa kod dece. Istraživanja su pokazala da stresni životni događaji uzrokuju manje psihološke poremećaje kod dece koja često borave u prirodi.

 

Imajući sve ovo na umu, izađite svakog dana s detetom napolje. Barem sat vremena.

 

Prilagođeno sa: lovesensa.rs.