Dobro došli na zvanični sajt GWD Srbija!

Zdrava hrana: čia semenke

Čia (Salvia Hispanica) je biljka poreklom iz Meksika i Gvatemale, čije su semenke jestive. U prevodu sa jezika Maja chia znači snaga, tako da su ove semenke korišćene kao energetski podsticaj organizmu.

 

Čia semenke se koriste za prevenciju i lečenje raznih zdravstvenih problema jer predstavljaju bogat izvor omega 3 masnih kieslina, minerala, vitamina, proteina, antioksidanasa, vlakana i ugljenih hidrata. Zanimljivo je da semenke ove biljke sadrže 6 puta više kalcijuma od mleka, 7 puta više vitamina C od pomorandže, 3 puta više gvožđa od spanaća i 8 puta više omega 3 masnih kiselina od lososa.

 

 

 

 

Pozitivna dejstva čia semenki:

  1. Velike količine vlakana pozitivno utiču na rad creva, leče bolesti probavnog trakta i sprečavaju pojavu raka debelog creva.
  2. Pozitivno utiču na mozak i srce zahvaljujući  velikim količinama omega 3 masnih kiselina.
  3. Zahvaljujući omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, čia semenke snižavaju loš holesterol i trigliceride.
  4. Regulišu nivo šećera u krvi.
  5. Zbog velike količine proteina, čia semente utiču povoljno na rad mišića i daju organizmu energiju, snagu i izdržljivost, tako da se naročito preporučuju sportistima.
  6. Pružaju osećaj sitosti i smanjuju apetit, ubrzavaju metabolizam i aktiviraju glukogen koji je značajan za sagorevanje masti.
  7. Imaju veliku moć apsorpcije i pomažu organizmu da sačuva elektrolite tokom znojenja i velikih napora, te tako sprečavaju dehidrataciju.
  8. Aminokiselina triptofan iz čia semenki poboljšava san i podiže raspoloženje.
  9. Velika količina kalcijuma pozitivno utiče na zube i kosti i sprečava nastanak osteoporoze.
  10. Od velike količine proteina u čia semenkama korist imaju i kosa i nokti.

 

Ove semenke su blagog ukusa, tako da ih možete jesti same, a mogu se jesti  i sa drugim namirnicama. Mogu se dodati u šejkove, vitaminske salate i povrćne čorbe. Čia semenke potopljene  na 15 minuta u vodi mogu da narastu 10 puta više od uobičajene veličine. Tako potopljeno seme naziva se i čia gel, koji može da se koristi kao zamena za jaja u pravljenju palačinki. Može da se potopi i u kokosovo mleko, sok ili jogurt.

 

Samleveno čia seme može da se doda u bilo koje brašno i da se od toga spremaju hleb, pecivo i kolači.

 

Preporučuje se do jedne kašike dnevno.

 

Pošto su veoma bogate vlaknima, treba da se koriste uz mnogo vode.

 

Preporučuju se trudnicama, dojiljama, deci i sportistima.