Dobro došli na zvanični sajt GWD Srbija!

Detoksikacija prirodnim putem

Detoksikacija je proces neophodan za očuvanje zdravlja i vitalnosti tela. Postoji nekoliko ritual kojih se možete svakodnevno pridržavati kako biste poboljšali svoje zdravlje. Ovde navodimo neke:

 

  • Izbegavajte industrijski proizvedenu hranu.

 

  • Oznojite se, odnosno budite fizički aktivni. Ne moraju to da budu preteške vežbe posebno ako niste u formi, ali fizička aktivnost je poželjna.

 

  • Uključite u ishranu namirnice bogate vlaknima.

 

  • Podsećamo na top 10 vrsta namirnica koje pomažu organizmu u samodetoksikaciji, a koje bi trebalo da uvrstite u ishranu: zeleno lisnato povrće, limun, potočarka, beli luk, zeleni čaj, klice brokolija, semenke susama, kupus, bokvica i voće.

 

Zeleno lisnato povrće treba jesti sirovo za najbolje rezultate ili kuvano na pari da bi sačuvalo što više hranljivih sastojaka. Hlorofil iz ovog povrća pomaže telu da izbaci otrove, a i povoljno utiče na jetru.

 

Sveža limunada bez šećera čisti organizam od otrova tako što vitamin C razgrađuje otrove te ih tako lakše izbacujemo iz tela.

 

Malo potočarke u salati, čorbi ili sendviču pomoći će vam da izbacite višak vode iz organizma. Ova biljka je bogata mineralima i deluje kao diuretik.

 

Beli luk je poznat po svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima, a u detoksikaciji pomaže tako što aktivira enzime koji pomažu rad jetre. 

 

Zeleni čaj je poznat kao veoma efikasan antioksidans, pomaže radu jetre, žuči i dobar je za prevenciju karcinoma, pospešuje probavu, razgrađuje masnoće i čisti organizam od toksina.

 

Brokoli se smatra jednim od najjačih antioksidanasa, a klice ove biljke imaju čak 30-50 puta jače antikancerogeno dejstvo.

 

Semenke susama smanjuju negativan uticaj alkohola i ostalih hemikalija na jetru.

 

Kupus je takođe pozanti antioksidans koji povoljno utiče na enzime jetre.

 

Bokvica je bogata vlaknima kojima upija tkosine i tzv. loš holesterol, te ih tako lakše izbacujemo iz organizma. Potrežite bokvicu u prahu od kojeg pravite napitak koji je dobar i za rad sistema za varenje.

 

I na kraju, ali ne najmanje značajno, sve vrste voća bogate su vitaminom C, vlaknima i antioksidansima, te se treba svakodnevno konzumirati.