Dobro došli na zvanični sajt GWD Srbija!

Ulje avokada - hrana za buduće generacije

Kokosovo ulje je bilo najpopularnije 2016. i do sada njegova popularnost nije prestala da raste. Iako je kokosovo ulje poznato po mnogim prednostima i pozitivnom uticaju na zdravlje, uvek postoje izvesne sumnje. Paralelno sa tim sumnjama i preispitivanjima kokosovog ulja, sve popularnije postaje ulje avokada. Ulje avokada naziva se novim kokosovim uljem. Ovo ulje smatra se hranom za buduće generacije. Hladno ceđeno ulje avokada sličnog je hemijskog sastava kao i maslinovo ulje, sa visokim udelom nezasićenih masnih kiselina (82%), što mu daje i terapeutska svojstva.

 

Avokado je voće koje su gajili Asteci u Centralnoj Americi još 500 godnia pre n.e. Najveći proizvođač na svetu je Meksiko. Daje plodove tokom cele godine. Pomaže kod glavobolje, migrenoznih napada, nesanice. Avokado ulje se dobija hladnim ceđenjem pulpe avokada (koja se prethodno suši). Ima veoma mali nivo kiselosti i oksidacionih produkata, pre čemu zadržava visoku koncentaciju vitamina E. Ulje avokada se koristi u kulinarstvu i u kozmetici. Ima visoku tačku dimljenja (oko 255 stepeni C), najveću od svih biljnih ulja. Nema stvaranja toksičnih produkata i trans masti. Može se koristiti kao preliv za salatu ali i kao ulje za duboko prženje. Blagog je ukusa, nešto između putera i slatkog badema.

 

Global Wellness Day vam preporučuje da se hranite zdravo, pa pročitajte u nastavku razloge za korišćenje ovog ulja.

 

 

Zašto je ulje avokada lekovito?

 

Kontroliše i menja nivo holesterola u krvi i štiti kardiovaskularni sistem zahvaljujući velikoj količini oleinske kiseline koja inhibira apsorpciju holesterola i triglicerida i sprečava trasport loših masnoća kroz krvotok. Zaustavlja se proces ateroskleroze i formiranje plaka. Snižava takozvani loš holesterol i trigliceride, povećava tzv. dobar holesterol (više od svih biljnih ulja).


Beta steroli, kao biljni holesterol, takmiče se za apsorpciju holesterola u krvotoku i na taj način inhibiraju apsorpciju lošeg holesterola. Fitosteroli inhibiraju i prekomernu deobu ćelija, smanjuju rizik od tumorskih bolesti.Poboljšava stanje krvnih sudova jer sadrži omega 3, 6, 9 masne kiseline + vitamin E + Kalijum – štiti krvne sudove od slobodnih radikala i oštećenja.

Kada nema oštećenja, krvni sudovi postaju jači i fleksibilniji pa bolje reaguju na promenu krvnog pritiska. Smanjuje rizik od arterijske tromboze i koronarne bolesti srca.


Visok sadržaj omega 3 deluje protivupalno i antidepresivno.


Visok sadržaj rastvorljivih vlakana poboljšava stanje srca i sistema za varenje. Avokado ima najveće količine ovih vlakana u poređenju sa svim ostalim voćem.

Ulje avokada deluje i kao antiseptik za usnu duplju, tj. sprečava bujanje bakterija, loš zadah i propadanje zuba. Antiinflamator sprečava upalne bolesti u ustima pa se koristi protiv paradentoze (jer sprečava lučenje enzima koji degradira tkivo desni).


Visok nivo vitamina E, D, A smanjuje rizik od visokog pritiska, kardiovaskularnih bolesti, Alchajmera i nekih karcinonma (creva, dojke).


Zahvaljujući značajnom nivou luteina štiti oko od UV zračenja i sprečava makularnu degeneraciju koja dovodi do slabljenja vida.


Ima specifičan antioksidativni efekat – ulje avokada može da uništi slobodne radikale u mitohondrijama, što nije pošlo za rukom ni jednom drugom antioksidansu. Mitohondrije su organele koje stvaraju enegiju za sve procese u telu, ako se one oštete, vrlo brzo dolazi do pojave bolesti i ubrzanog starenja.


Preporučena dnevna doza ovog ulja jeste dve supene kašike

 

 

Ulje avokada u kozmetici – nega kože i kose

 

Ovo ulje izuzetno jako prodire u kožu, sve do dermisa. Moćno hidrira, omekšava i regeneriše.
Pogodno za sve tipove kože, a naročito za suvu i zrelu kožu.


Pomaže kod mnogih bolesti kože poput: ekcema, psorijaze, rozacee, akni, staračkih fleka.


Štiti kožu od UVA i UVB zračenja.


Za kosu se koristi kao pakovanje (hladno i vruće) jer jako prodire u koren i kutikulu dlake, obnavlja strukturu vlasi, hidrira, daje sjaj, poboljšava kvalitet kose (redovnom upotrebom), ubrzava rast kose, obnavlja krajeve, sprečava opadanje. Štiti od oštećenja koje izaziva visoka toplota (koja je najčešći uzrok lošeg kvaliteta kose). Štiti i od UVA i UVB zračenja.


Za negu kose ulje avokada se najčešće meša sa uljem kokosa, jojobe i ruzmarina.