Dobro došli na zvanični sajt GWD Srbija!

Strategija razvoja turizma Srbije predviđa 14,8 miliona noćenja u 2025. godini

Strategijom razvoja turizma Srbije do 2025. godine predviđeno je da se broj noćenja turista u Srbiji poveća sa 6,6 miliona na 14,8 miliona u 2025. godini, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija. Cilj strategije je, kako navode, održivi ekonomski, ekološki i socijalni razvoj turizma u Srbiji, jačanje konkurentnosti, povećanje direktnog učešća turističke privrede u BDP-u zemlje, kao i ukupnog broja zaposlenih i unapređenje imidža Srbije.

U strategiji se navodi da se uz pretpostavku da se struktura tržišta menja u korist stranih posetilaca, može očekivati da će u 2025. godini strani turisti ostvariti 8,1 milion noćenja, a domaći turisti 6,6 miliona.

- Godišnja stopa rasta broja noćenja stranih turista iznosila bi 13,5 odsto, a domaćih 4,8 odsto - navode u resornom ministartsvu.

Strategijom je planiran rast udela evidentiranog deviznog prihoda u BDP-u za 2,7 puta, odnosno rast udela procenjenog deviznog prihoda od turizma u BDP-u na 12,5 odsto.

Značajne novine odnose se na kreiranje koncepta prioritetnih turističkih destinacija, a izdvojeno ih je 18, među kojima su Beograd, Novi Sad - Fruška Gora i Sremski Karlovci, Subotica - Palić i Potisje, Turistička regija Zapadna Srbija, Kopaonik, Kragujevac-Pomoravlje, Vrnjačka Banja, Sokobanja, Podunavlje i drugi.

 


 

U ministarstvu navode i da su određeni i turistički proizvodi od posebnog značaja za razvoj turizma, među kojima su turizam gradova, manifestacije i događaji, planinski turizam, SPA i velnes u banjama, nautički, ruralni, kulturni i tranzitni turizam.

Planirano je i povećanje turističkog prometa do 2025. godine do tri puta, odnosno, za najmanje 50 odsto, kao i povećanje broja direktno zaposlenih u turizmu za najmanje 50 odsto i povećanje broja zaposlenih u turizmu i komplementarnim delatnostima do tri puta.

 

 

U 2015. U Srbiji je ostvareno 6,65 miliona noćenja, što je rast od devet odsto. U 2015. godini ostvaren je devizni priliv od turizma od 945 mil EUR, očekuje se da će Srbija u 2016. godini zabeležiti devizni priliv od preko jedne milijarde evra.

 

Izvor: eKapija