Dobro došli na zvanični sajt GWD Srbija!

Svetski dan borbe protiv side

Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv side. U privoj polovini ove godine otkriveno je 74 nove osobe zaražene HIV-om. Iz Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut izveštavaju da će se do kraja godine povećati broj otkrivenih osoba zaraženih HIV-om jer je odziv na testiranje bio veliki tokom Evropske nedelje testiranja na HIV organizovane pred današnje obeležavanje 1. decembra. Testiranje se organizuje u zavodima za javno zdravlje, studentskim domovima i fakultetima u nedelji 18-25.12.2016. u 26 gradova od Subotice do Vranja.

 

 

Kao i prethodne godine, među novootkrivenim pacijentima zaraženih HIV-om najviše je onih koji su imali nezaštićeni analni seksualni odnos, injektirajući korisnici droga i osobe koje se tetoviraju i stavljaju pirsing u studijima koji ne koriste sterilni pribor.

 

Prošle godine je u Srbiji registrovano 178 osoba zaraženih HIV-om, što je najveći broj u poslednjih 25 godina, što ne mora da znači da je infekcija u porastu već da se više ljudi testira zahvaljujući brojnim kampanjama, naročito tokom novembra i decembra.

 

Prva osoba zaražena HIV-om u Srbiji registrovan je 1985. godine i od tada do danas je u Srbiji otkriveno 3.389 osoba inficiranih HIV-om, a od side je umrlo 1.194 osobe.

 

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Borislav Vekić istakao je da se zaraženi u Srbiji leče o trošku RFZO, d aim je na raspolaganju 18 antivirusnih lekova i četiri leka novije generacije za one pacijente koji su rezistentni, te je za to tokom prošće godine za terapiju inficiranih R. Srbije izdvojila 935.602.625 dinara. Ono što je nedostatak jeste praćenje efekata terapije jer često nedostaju reagensi.

 

Nažalost, diskriminacija osoba zaraženih HIV-om je još uvek prisutna, naročito u ustanovama zdravstvene i socijalne zaštite.

 

Danas će se ovaj dan obeležiti u Delta sitiju, gde je organizovano testiranje u periodu 10-22h.

 

 

Izvor: Tanjug