Dobro došli na zvanični sajt GWD Srbija!

Meditacijom do sreće

Japanski istraživači sa Kyoto univerziteta sproveli su istraživanja sa ciljem da otkriju gde „stanuje“ sreća jer bi tako mogli da utičemo na povećanje naše sreće i kvaliteta života. Skenirali su mozak 51 osobe nakon čega su učesnici bili ispitani koliko su generalno srećni, koliko intenzivno doživljavaju emocije i koliko su zadovoljni svojim životom. Rezultati njihove analize pokazali su da oni koji su subjektivno procenili da su srećniji imaju više sive mase u jednoj regiji u parijentalnom režnju koji postaje aktivan tokom određenog stanja svesti kakva postoji kada ljudi razmišljaju o prošlosti ili sanjare. Studija je objavljena u magazinu Scientific Reports u novembru prošle godine. Količina sive mase u tom delu mozga može se povećati meditacijom, što je nekoliko studija dokazalo.

 

 

 

 

Rezultati ove studije poklapaju se sa rezultatima istraživanja medicinske škole sa Harvard univerziteta kineske medicine koja pokazuju da smanjene aktivnosti u toj regiji mozga mogu biti povezane sa depresijom.

 

Saznanje o tome gde „nastaje“ sreća mogu nam koristiti za razvoj „programa sreće“, koji su zasnovani na naučnim istraživanjima. Global velnes dan posvećen je upravo dobrobiti i boljem i kvalitetnijem životu svakog pojedinca, te su nam ovi podaci od velikog značaja.