Dobro došli na zvanični sajt GWD Srbija!

Vežbajte da bi mozak bolje radio

Raširena je zabluda da su telo i um odvojeni  i da kretanje nema veze s mentalnim sposobnostima. Naprotiv, jednostavne fizičke aktivnosti, koje zahtevaju malo vremena i ne zavise od tehničkih pomagala, mogu biti vrlo korisne našem mentalnom zdravlju.

 

Naime, da bi naš mozak mogao nešto da nauči, misli i zaključuje, potrebni su mu drugi delovi tela koji mu prikupljaju informacije. Istraživanja potvrđuju da se, bez obzira na starost osobe, kretanjem aktiviraju određena područja mozga koja su važna za učenje i na taj način se iskorištavaju svi kapaciteti tela i uma. Zapravo, usklađivanjem delova tela i uma poboljšavaju se motorne sposobnosti, koncentracija, pamćenje, čitanje, pisanje, jezičke i matematičke veštine pa se samim tim smanjuje stres i napetost.

 

Mozak se sastoji od dve polovine (hemisfere), a svaka od njih komunicira sa suprotnom stranom tela. Levom rukom upravlja desna moždana polovina, desnom rukom leva polovina. Informacija iz levog uva ide u desnu polovinu i obrnuto. Povezivanje informacija iz jedne i druge polovine predstavlja zajednički rad mozga i drugih delova tela. Zato, vežbe koje usklađuju rad tela i mozga doprinose Vašem telesnom i mentalnom boljitku. U prilogu je nekoliko jednostavnih vežbi koje Vam u tome mogu  pomoći.

 

 

Masiranje prstima

 

Stavite palac i srednji prst jedne ruke ispod ključnih kostiju (slika 1), a dlan druge ruke na stomak (slika 2). Nežno masirajte područje levo i desno od grudne kosti dva minuta , istovremeno sredinom prstiju druge ruke masirajte stomak malim kružnim pokretima. Zameniti ruke (slika 3). Tačke na telu koje dodirujete palcem i srednjim prstom su smeštene tačno na mestu gde se granaju arterije koje vode krv u mozak. Njihovim masiranjem opuštate mišiće smeštene oko arterija te time povećavate količinu kiseonika koja dolazi do Vašeg mozga pa samim tim  utičete na normalizaciju Vašeg krvnog pritiska.

 

Kružno hodanje

 

 

Stanite i hodajte na mestu naizmenično dodirujući desnim laktom levo koleno (slika 4) i levim laktom desno koleno (slika 5). Ponavljajte ovu vežbu dva-tri minuta (slika 6). Križnim hodanjem poboljšavate učenje, pamćenje, čitanje i telesnu koordinaciju, a njenim sporijim izvođenjem usavršava se sposobnost održavanja ravnoteže.

 

Dodirivanje stopala

 

 

spružite desnu ruku ispred sebe, polako se saginjite (slika 7) i prstima desne ruke dodirnite prste levog stopala (slika 8). U isto vreme levu ruku pokušajte podići u vis, držeći je što uspravnijom. Ponovite isti postupak s levom rukom (slika 9). Ponavljajte ovu vežbu dva minuta brzim ritmom naizmenično dodirujući stopala prstima ruku. Na ovaj način  povećat ćete Vaš nivo energije i opustiti nervni sistem.

 

Opuštanje vrata

 

 

Stavite desnu ruku na mišić levog ramena pa ga pri tome čvrsto stisnite (slika 10). Duboko udahnite. Polako izdišući okrenite glavu preko desnog ramena (slika 11). Ponovno udahnite vračajući glavu u središnji položaj. Isti postupak ponovite s levom rukom (slika 12). Vežbajući na ovaj način nekoliko minuta smanjićete napetost u mišićima vrata i ramena i poboljšati koncentraciju.

 

Opuštanje tela i uma

 

 

spružite ruke, prekrstite ih u nivou zglobova (slika 13), isprepletite prste (slika 14), provucite ih s donje strane na grudi (slika 15 i 16), naslonite na grudi (slika 17), prekrstite noge u visini skočnih zglobova (slika 18) i duboko dišite. Ova vežba jača samopuzdanje, a u trajanju od dva minuta zatvorenih očiju umanjuje stres.